De auteur

Brecht ArnaertBrecht Arnaert (°1981, Ieper) behoort tot de jongste lichting Vlaams nationale ideologen. Hij liet zich al opmerken met opiniestukken in De Morgen en De Standaard, maar ook in de vrije media scherpt hij graag zijn pen. In 2008 verscheen van hem eerder al het essay "2080, het jaar van de leeuw?" in een bundel van uitgeverij Van Halewijck.

Arnaert studeerde Bestuurskunde en Publiek Management aan de Hogeschool Gent. Tijdens zijn studies was hij actief als voorzitter van Jong N-VA UGent en binnen het Liberaal Vlaams Studentenverbond als auteur van verschillende artikels in het ledenblad Neo-Humanisme. Ook op lokaal vlak was hij tot voor kort politiek actief als voorzitter van Jong N-VA Westhoek, en een tijdlang nam hij het provinciaal voorzitterschap van West-Vlaanderen waar.

Als publicist heeft hij een bijzondere interesse voor de crisis van de Europese cultuur, en in het bijzonder voor de grondslagen van de ethiek. Hij wijt deze crisis aan een onderliggende crisis in de filosofie, die ontstaan is bij Immanuel Kant. Arnaert volgt hiermee de analyse van zijn grootste voorbeeld en inspiratie, Ayn Rand. Doorheen al zijn geschriften, en ook in dit boek, maakt hij gebruik van haar inzichten.

Op economisch vlak gaat zijn interesse vooral uit naar de analyse van de Oostenrijkse School, die stelt dat economische crississen veroorzaakt worden door centraal bankieren en Fractional Reserve Banking. Arnaert is een voorstander van de goudstandaard en gaf reeds meerdere lezingen over dit onderwerp. Omwille van deze expertise werd hij aangetrokken als freelance onderzoeker bij de denktank Libera!.

Brecht Arnaert werkte twee jaar voor N-VA als fractiemedewerker in het Federaal Parlement. Vandaag is hij hoofdredacteur van de beleggingsnieuwsbrief www.safecapital.eu. De Kwantumsprong is zijn politiek-filosofisch debuut.

 

Blijf op de hoogte

Wil u op de hoogte blijven van de publicaties (essays, artikels, opinies) van Brecht Arnaert, schrijf u dan in op zijn nieuwsbrief.

E-mail adres:

Via dit kanaal blijft u op de hoogte van mijn opinies op het vlak van politiek, economie en cultuur. Uw e-mailadres zal nergens anders voor gebruikt worden en zeker nooit doorgegeven worden aan derden.

 

Andere publicaties

- Waarom u armer wordt
- De verantwoordelijkheid van filosofen. Waarom mensen zich van Kant maken
- 2080, het jaar van de leeuw
- Brussels, part of the solution
- Pleidooi voor een liberaal nationalisme
- Glaubensunwilligkeit. Hoe het monetair systeem zal instorten

 
  "De bravado van Brecht Arnaert bestaat erin dat hij de unieke filosofische uitgangspunten van de bij ons minder bekende Russisch-Amerikaans-joodse schrijfster Ayn Rand toepast op de Belgische situatie, waarin er langs Vlaamse kant al decennia sprake is van een permanent gedoogbeleid t.o.v. van een immer voortdurende Franstalige arrogante politieke minderheid.

Hij deinst er niet voor terug op te roepen om binnen Belgisch staatsverband de Vlaamse meerderheid 'natuurrechtelijk' eindelijk eens te laten spelen, met als ultieme demarche de burgerlijke ongehoorzaamheid.

Ik ken geen auteur die wat deze materie betreft een origineler en verfijnder uitgewerkt bod doet"

 
Wim Van Rooy

Wim Van Rooy
publicist