Is de wet rechtvaardig?

Al meer dan een jaar slepen de communautaire onderhandelingen zich voort van deadline tot deadline. De onderhandelaars blijven maar geloven in een compromis, dat zou te bereiken zijn als iedereen maar tot rede zou willen komen. Alleen: de definitie van wat een compromis juist is, en wat dat dan wel is, redelijk zijn, wordt nooit gegeven.

In "De Kwantumsprong" gaat Brecht Arnaert niet enkel op zoek naar deze definities, maar ook naar wie fundamenteel gelijk heeft in het communautaire conflict. Het Belgisch probleem kan immers niet gevat worden op het partijpolitieke niveau, maar op een dieper, politiek-­filosofisch niveau: als iedereen zijn eigen waarheid heeft, hoe kan er dan überhaupt nog gemeenschap gevormd worden?

Met Alissa Rosenbaum gaat de auteur op zoek naar de axioma's van het samenleven en met Friedrich Von Hayek eveneens naar de verschillen tussen wettelijkheid en recht. Na een zorgvuldige analyse van het Belgisch constitutioneel systeem en de perversies die dit veroorzaakt, besluit hij dat zolang de Vlamingen zich aan de wet houden, zij blijvend onrecht zullen ervaren.

De conclusie van dit boek is dan ook radicaal, de uitvoering niet. De auteur roept niet op tot betogingen, burgerlijke ongehoorzaamheid of enige andere vorm van individueel protest, maar tot politieke ongehoorzaamheid. De Vlaamse volksvertegenwoordigers in het federale parlement moeten een expliciet illegale actie ondernemen om daarmee het recht te herstellen. Het verwerpen van de bestaande rechtsorde is per definitie illegaal, maar niet immoreel. Het is de kwantumsprong: de wet breken, om recht te halen.

 
  "Samen met Ayn Rand en Friedrich Von Hayek toont Brecht Arnaert aan waarom de Vlamingen het geweer van schouder moeten veranderen in het communautaire belangenconflict dat België al decennialang in de greep houdt.

Brecht reikt in zijn korte maar krachtige thesis concrete oplossingen aan waarbij hij politiek ziet als de kunst om mogelijk te maken wat noodzakelijk is."

 
Derk Jan Eppink, Nederlands journalist, columnist, publicist en Europees parlementslid

Derk Jan Eppink, Nederlands journalist, columnist, publicist en EU parlementslid

 

De ets van Moijmir Mihatov

Mihatov is een Kroatisch kunstenaar die leefde onder het communisme. Een man loopt voorop met de vlag van de officiële staatsideologie, die niet blijkt te werken. Daarnaast loopt het aangroeiende leger hongerigen, die genoeg hebben van de ideologie en willen eten. Tussen de rijen maakt een dissident de kwantumsprong.

Ets van Moijmir Mihatov

Originele, gesigneerde ets is te koop. Enkel voor ernstige kandidaten. [email protected]